Catharina kan inte tänka sig nåt annat än en silky

Catharina Perlenius har gått många rundor med sin Malva längs Stafsinge Strand. ”Malva är glad, pigg nyfiken och busig till max”. Bild: Håkan Johansson

Livets gång. När Catharina lite motvilligt var hundvakt för en silky terrier i mitten av 70-talet blev det kärlek direkt. Hon skaffade Fia, sin första hund.
– Hon blev bortskämd utan gräns.

Hittills har Catharina Perlenius haft fyra hundar. Alla av rasen silky terrier.

– Vi pratar samma språk. En silky är glad, pigg, söt och robust. Trots det lilla formatet är den från början framtagen i Australien som en jakthund, den jagar ormar och råttor.

Den silky som nu ivrigt bevakar Catharinas fritidshus på Stafsinge strand heter Malva och är 7 år.

Malva 7 år. Bild: Håkan Johansson
Malva 7 år. Bild: Håkan Johansson

– ”Malva den Vilda” är den mest sociala hund jag haft. Hon är tålmodig med småbarn, leker gärna med boll och tycker om att knöla ihop sig med mig och min sambo Nils-Gunnar. Men hon gillar också jakt, hon är nyligen godkänd för viltspår.

Malva lägger huvudet på sned och lyssnar, belåten över att vara i centrum. Hon vill gärna bli klappad, och visar det energiskt på alla de sätt. Puffar med nosen och vill upp i knäet. De pigga ögonen tittar kontaktsökande fram bakom luggen.

– Många tror att Malva är en yorkshireterrier, men hon har till skillnad från den rasen en spetsig rävnos, strävare päls och är lite större och robustare.

Catharina som har en fil mag i svenska, engelska och tyska har i många år arbetat som lärare, huvudsakligen med vuxenundervisning. Hon har även varit verksam som översättare, copywriter och journalist med eget företag. Hon är också marknadsekonom och har arbetat med marknadsföring för näringslivet i Göteborg, drivit ett konstgalleri och haft uppdrag som moderat förtroendevald. Drömmen är att livet fortsätter med uppdrag i Göteborg och i Falkenberg.

Uppväxten tillbringade Catharina i Jönköping, för att efter studenten flytta till Göteborg och dess universitet. Och i Göteborgstrakten har hon sedan förblivit kvar. Sedan många år bor hon och Nils-Gunnar i en villa på Hisingen, när de inte är på Stafsinge strand.

Det var på sommaren 1975 hon besökte Falkenberg för första gången, övertalad av sin syster. Hon kom att älska Stafsinge strand med havet, tångdoften och horisonten långt borta. 1984 köpte hon en badstuga och 1989 byggde hon och sambon Nils-Gunnar huset.

Vid sidan av olika arbeten och uppdrag har Catharina, som är ordförande i Svenska Silky Terrier Ringen, kunnat koppla av med minst en hund. Och hon har alltid hållit sig till silky terrier. Den första, Fia, skaffade hon genom en av dem som startade uppfödning av rasen i Sverige. Fia blev tolv år. Nummer två, Anna, tog Catharina och Nils-Gunnar över när denna var tre år. Hon var i dålig kondition och ynklig, men ganska snart blev hon råttornas skräck. Anna blev 16 år.

Emma var en lugn trind hund som trots det lyckades knäcka en mink. Sin sista tid delade Emma med nytillskottet Malva.

Malva, yrvädret. Bild: Håkan Johansson

– Malva adopterade Emma som mor som blev mycket piggare, ja fem år yngre.

Catharina som denna höst genomgår en cellgiftsbehandling på grund av cancer tycker att en hund kan ge bra tröst.

– Jag har många runtomkring mig som ger mig stöd, jag har vänner som ringer nästan varje dag, men Malva är med mig hela tiden.

Dessutom ger uppdraget som ordförande i Svenska Silky Terrier Ringen Catharina lite annat att tänka på. Catharina ansvarar för och skriver i rasklubbens tidning samt ser till att silkyn visas upp på olika sätt. Ofta i Falkenbergstrakten. Den senaste var ”Silkyspecialen” den 3 augusti vid Falkenbergs brukshundsklubb.

– Svenska Silky Terrier Ringen har 120 medlemmar och det finns mellan 200-250 hundar i Sverige. Den är vanligast i södra Sverige och i Norge och Finland stor. Konstigt nog har silky blivit en tonårsras i Finland, många unga där vill ha den. Vi hoppas att fler får upp ögonen för silky, som är en härlig ras och ganska fri från sjukdomar och inte är sönderavlad.

Lite om: Catharina Perlenius

• Ålder: 74 år

• Bor: Halva året i villa i Göteborg, halva året i huset i Falkenberg

• Familj: Sambon Nils-Gunnar, dennes son med familj i Danmark, syster och släkt kring Jönköping

• Gör: Pensionär, men har fortfarande uppdrag som skribent, journalist, privat språklärare för vuxna, SFI-lärare för vuxna samt förtroendevald. Dessutom ordförande i Svenska Silky Terrier Ringen.


Catharina Perlenius med Malva. Bild: Håkan Johansson